ZOYA PETROVA, soprano - ANDI DURAKU, piano
PrIVocalFest - 6th Edition

PrIVocalFest - 6th Edition

ZOYA PETROVA, soprano (SLLOVAKI) ANDI DURAKU, piano (REPUBLIKA E KOSOVËS) PROGRAMI Guseppe Verdi É STRANO! - SEMPRE LIBERA nga opera LA TRAVIATA Jules Massenet JE MARCHE SUR TOUS LES CHEMINS nga opera MANON Franz Liszt TARANTELLA ANDI DURAKU, piano Charles Gounod JE VEUX VIVRE nga opera ROMEO ET JOULIETTE Hajrullah Syla GRI Zoya Petrova VOCALISE Sergei Rachmaninoff HOW FAIR THIS SPOT Nikolay Rimsky-Korsakov THE ROSE AND THE NIGHTINGALE ZOYA PETROVA, soprano Zoya Petrova, soliste e operas dhe kompozitore. Soliste e Operës së Bratisllavës, Sllovaki. Soliste e ftuar e Teatrit Shtetëror Košice, Sllovaki. Në vitin 2022, Zoya këndoi rolin e Papagena-s në produksionin e Flautit Magjik në Schaffhausen, Zvicër. Në vitin 2022, Zoya Petrova ka interpretuar rolin e Frasquita në operën Carmen, në SND Opera, Bratisllavë; rolin e nënës së Lucias nga opera Peter and Lucia e Miro Bázlik si dhe rolin e Morenës në operën Svätopluk. Në vitin 2023 Zoya këndoi rolin e Mbretëreshës së Natës në Teatrin Shtetëror Košice në Sllovaki. Në vitin 2023, do të këndojë rolin e Brigitte nga opera Iolanta e P. Tchaikovsky në një shfaqje koncertesh në Filarmoninë e Bratisllavës. Zoya është pjesëmarrëse në festivale të tilla ndërkombëtare si: Festival Im. Bogusława Kaczynskiego (Poloni); Allegretto Žilina (Sllovaki); Festivali Ndërkombëtar i Muzikës, Leos Janáček (Republika Çeke); Festivali Veror i Muzikës në Krynica Zdroj (Poloni); Music Fest Perugia (Itali); Rencontres Artistiques (Francë). Zoya Petrova performoi në Azi në salla të tilla si: salla e qytetit të operës së Tokios (Japoni); Salla Simfonike në Osaka (Japoni); Teatri i madh i Shangait Baoli (Kinë); Qendra e Artit Lotte në Seul (Koreja e Jugut). Zoya Petrova është laureate e konkurseve ndërkombëtare në vokalin akademik, ndër to: Konkursi Ndërkombëtar i Vokalit J. Kiepura (Poloni); Konkursi Ndërkombëtar Vokal me emrin Ada Sari (Poloni); Konkursi Ndërkombëtar i Muzikës me emrin A. Rossini CIMP (Itali); Konkursi Ndërkombëtar Vokal Mikuláš Schneider-Trnavský (Sllovaki); Konkursi ndërkombëtar muzikor Konkursi çek dhe sllovak në SHBA (SHBA); Zoya Petrova është gjithashtu laureate e garave ndërkombëtare të kompozimit, ndër to janë: The Oscar Reading International- Konkursi për interpretues dhe kompozitorë; Konkursi ndërkombëtar për interpretues dhe kompozitorë Romantizmi: Origjina dhe Horizontet; Konkursi Ndërkombëtar i Dunaevsky për Kompozitorë dhe Arranzhues. Veprat e kompozuara të Zoyas u interpretuan nga Orkestra Kamertale e Zagrebit (Kroaci) dhe Orkestra Filharmonike Sllovene (Slloveni). Zoya Petrova ka qenë mysafire e shpeshtë në radio: Radio Slovenija 1 (Slloveni); Radio Devin (Sllovaki). ____ ANDI DURAKU, piano Andi Duraku ka lindur në Gjakovë, ku dhe filloi mësimet për piano në shkollën e muzikës “Prenk Jakova” në Gjakovë, në klasën e prof. Besim Qorri. Studimet Bachelor dhe Master i kreu në Universitetin e Prishtinës në klasën e prof. Lejla Pula. Duraku është fitues i çmimeve në konkurse të shumta, ndër to: çmimi Grand Prix në konkursin Pianisti i Ri (2012); çmimi absolut dhe Grand Prix në garën Ars Kosova (2017); çmimi në audicionin e Berlinit- një koncert në sallën e Filharmonisë së Berlinit si solist (2016), çmimi special në festivalin Chopin Piano Fest, ku fitoi mundësinë të performojë një recital në Bon të Gjermanisë; çmimi i dytë ne konkursin muzikor Barleta, Itali, çmimet talenti muzikor, Virtuozitetit si dhe me një numër të madh paraqitjesh në skenën Kosovare e më gjerë ndër to, performanca e koncertit për piano e J.S.Bach në përcjelljen e orkestrës së festivalit Kamerferst (2017), dy performanca me orkestrën e Maqedonisë së Veriut si solist (2022), si dhe disa koncerte ku performoi si solist me ansamblin e Gjakovës. Së fundi është prezantuar me nje recital ne Cziffra festival në Budapest. Si dhe në kuadër të koncertit të përbashkët të fituesve të çmimit special ne Berlin. Duraku ka performuar në: Gjermani, Zvicër, Francë, Turqi, Shqipëri, Maqedoninë e Veriut, Hungari dhe Itali. Ka mbajtur masterklasa me: Dmitry Bashkirov, Eldar Nebolsin, Giovanni Belluci, Jerome Granjon, Istvan Lajko, Christopher Hinterhuber, Stephan Möller, Janosz Ballasz etj. Aktualisht është mësimdhënës në shkollën e muzikës “Prenk Jakova” në Gjakovë, si dhe vazhdimisht bashkëpunon me Korin e Filharmonisë së Kosovës.